الأربعاء، 26 فبراير، 2014

مقال : مشاهد معاصرة من البيئة العمرانية للمدن العربية...مدينة الموصل مثالا... د. عماد هاني العلاف

http://www.baytalmosul.com/129/post/2014/02/1.html

 
 
مشاهد معاصرة من البيئة العمرانية للمدن العربية
مدينة الموصل مثالا

د. عماد هاني العلاف
 http://www.baytalmosul.com/129/post/2014/02/1.html

Dr. EMAD HANI ISMAEEL
 
                 Ph.D. in Technologies for the Exploitation
                 of the Built Heritage .
                 Senior Lecturer in the Dept. of Architecture
                 College of Engineering , University of Mosul 
                 Mosul - Iraq .
 
E-mail:        emadhanee@yahoo.com
                   emadhanee@gmail.com
                   http://emadhani.blogspot.com/
Tel :           +964 (0)770 164 93 74

 

الثلاثاء، 25 فبراير، 2014

DINGLI ART MUSEUM BY ATR ATELIER

 

01-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
Chongwu, built in 1387, has a long history of fame as Town of Stone Sculpture, the best preserved ancient stone city inChina.
02-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
It locates about 30 minutes drive away from Quanzhou city of Fujian province. Dingli Art Museum lies beside the Chonghui Street leading to the ancient stone town.
03-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
The museum is facing to the south, lies on the center axis. The new reception center was built to west and the existing office building to east  was recently renovated.
04-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
Three buildings has formed a long rectangular entrance square. The building of art museum looks like many huge stones stacking over the other, silent and generous.
05-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
The facade implies the function of the building, meanwhile gives out a kind of natural, simple, but strong vision.
06-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
The folding surfaces of stone wall create vivid shadow and the obtuse angle stone makes the corner look more firm and powerful.
07-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
The gallery interior space layout is symmetry, there is a round patio in the center, which surrounded by four exhibition rooms on each floor level.
08-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
From the terrace on the top, people can enjoy the leisure and overlook the beautiful sea. We choose a kind of common local stone as facade material.
09-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
It is widely used as stone curving material, meanwhile as well as the basic construction material of Chongwu ancient city. Many traditional houses are made of stacking stones.
10-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier
Thus the museum design concept of stacking stones would arise the thinking of relationship between Dingli art museum and local stone tradition. The pure form of stacking stone has a strong contemporary vision as well.
13-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier11-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier12-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier

16-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier14-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier15-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier

19-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier17-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier18-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier

22-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier20-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier21-Dingli-Art-Museum-by-ATR-Atelier

Location: Chongwu, Fujian, China 
Architects: ATR Atelier 
Architect In Charge: Wang Yan 
Project Team: Gao Guangye, Zhang Xu 
Contractor: Fujian Fengying Construction Co. Ltd 
Structure: Shanghai Tong Zhu Structure Design Co. 
Area: 3,900 sqm 
Cost: 10 million RMB 
Year: 2013 
Photographs: Lu Hengzhong
 
 
Dr. EMAD HANI ISMAEEL
 
                 Ph.D. in Technologies for the Exploitation
                 of the Built Heritage .
                 Senior Lecturer in the Dept. of Architecture
                 College of Engineering , University of Mosul 
                 Mosul - Iraq .
 
E-mail:        emadhanee@yahoo.com
                   emadhanee@gmail.com
                   http://emadhani.blogspot.com/
Tel :           +964 (0)770 164 93 74

 

Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics

Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics

O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Client Brief
The brief was to bring student facilities together under one roof. The multi-functional building includes a venue, pub, learning café, media, prayer, offices, gym, careers, dance studio and social spaces. The brief asked for the "best student building in the UK" and had the aspiration for BREEAM Excellent rating. The design achieved BREEAM Outstanding.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Planning Constraints
The site lies within the Strand Conservation Area. The context was complex and the site was restricted by surrounding building lines. Specifications were closely monitored by Westminster planners, who supported the ambition for a contemporary design integrated with its setting. Throughout the building process, the planners maintained a commitment to the enduring quality of carefully crafted construction.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Street Life
The site is located at the knuckle-point convergence of narrow streets that characterise theLSE city centre campus. The faceted façade operates with respect to the Rights of Light Envelope and is tailored to lines of sight, to be viewed from street corner perspectives and to make visual connections between internal and external circulation. The brick skin is cut along fold lines to form large areas of glazing, framing views. Analysis of the context has influenced the first principles of a site specific architectural design.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Embodiment
The building is designed to embody the dynamic character of a contemporary Student Centre. The complex geometries of the site provided a starting point for a lively arrangement of irregular floor plates, each particular to its function. Space flows freely in plan and section, with stairs turning to create meeting places at every level.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Construction, Colour and Atmosphere
London is a city of bricks. The building is clad with bricks, with each brick offset from the next in an open work pattern, creating dappled daylight inside and glowing like a lattice lantern at night. The building has the robust adaptability of a lived-in warehouse, with solid wooden floors underfoot. The structure is a combination of reinforced concrete and steelwork. Steel trusses or ribbed concrete slabs span the big spaces. Circular steel columns prop office floors between the large span volumes and punctuate the open floor plan of the café. Concrete ceilings contribute thermal mass with acoustic clouds suspended to soften the sound. There are no closed-in corridors. Every hallway has daylight and views in at least one direction. Every office workspace has views to the outside world. The basement venue is daylit from clerestory windows.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Inclusive Design
The building is designed with accessibility and inclusive design as key considerations. Approaches are step free. Floor plates are flat without steps. Circulation routes are open and legible with clearly identifiable way-finding. Services are located at consistent locations. The central wide stair was carefully designed to comply with standards and details agreed with the approved inspector.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
International Competition Winner June 2009
Completed December 2013
Works currently underway on pedestrian street landscape, due for completion June 2014 Area 6,100 sqm
Construction Budget £24,115.00
O'Donnell + Tuomey   Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Consultants
Structural Engineer: Dewhurst Macfarlane and Partners / Horganlynch Consulting Engineers 
Services + Environmental Engineer: BDSP
Security / Fire / Acoustics / Transport & Logistics / Venue: Arup
Catering:Tricon Foodservice Consultants
Access:David Bonnett Associates
Archaeology: Gifford
Project Manager: Turner & Townsend
Quantity Surveyor: Northcroft
Planning Consultant: Turley Associates
Party Wall Consultant: Anstey Horne
Building Control Consultant: Carillion
CDM Coordinator: Gardiner & Theobald
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects —   Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London   School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London   School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects —   Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey   Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre,   London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
 
 
Dr. EMAD HANI ISMAEEL
 
                 Ph.D. in Technologies for the Exploitation
                 of the Built Heritage .
                 Senior Lecturer in the Dept. of Architecture
                 College of Engineering , University of Mosul 
                 Mosul - Iraq .
 
E-mail:        emadhanee@yahoo.com
                   emadhanee@gmail.com
                   http://emadhani.blogspot.com/
Tel :           +964 (0)770 164 93 74